08-07-10

Goede levensverzekering afsluiten

Waar dient een levensverzekering voor?

Door een levensverzekering af te sluiten zorgt u ervoor, dat u een stukje zekerheid in uw leven brengt. Het is namelijk niet bekend hoe uw leven zal verlopen en onverwachtse gebeurtenissen liggen altijd op de loer.

Door een levensverzekering af te sluiten, verzekert u meestal niet alleen uw eigen leven, maar tevens die van uw naaste familieleden. Wij zullen u alle belangrijkste informatie over levensverzekeringen geven, wilt u echter van alles weten over levensverzekering afkopen kunt u beter op www.levensverzekering.me kijken.

Er kunnen vele verschillende redenen zijn om een levensverzekering af te sluiten.
Enkele redenen die veel voorkomen zijn:

  • Om te zorgen dat u een extra aanvulling op het pensioen krijgt.
  • Om te zorgen dat bij overlijden de nabestaanden financieel goed verzorgd achter zullen blijven.
  • Om te zorgen dat u uw hypotheek na zoveel jaar kunt aflossen. Dit zijn vaak de zogenaamde kapitaalverzekeringen.
  • Om meer zekerheid voor later op te bouwen, zoals studerende kinderen en het schuldenvrij kunnen genieten van de oude dag.

Welke keuzes heb ik?

Indien u een levensverzekering wilt afsluiten, is het van groot belang dat u exact weet wat u van de betreffende levensverzekering verwacht en wat uw wensen zijn. De grootste onderlinge verschillen bij levensverzekeringen, zitten veelal in de wijze van premie betaling en de wijze waarop er wordt uitgekeerd. Er worden veel levensverzekeringen tegelijk met een hypotheek afgesloten, zodat bij overlijden het huis is zeker gesteld.
Levensverzekeringen waar u veelal uit kunt kiezen zijn:

  • De overlijdensrisicoverzekeringen: Bij deze verzekering wordt er bij overlijden uitgekeerd. Leeft u echter nog op de einddatum, dan wordt er niets uitgekeerd en bent u alle betaalde premies kwijt.
  • De spaarverzekeringen: Hier wordt bij het afsluiten van de verzekering een datum afgesproken, waarop bij leven een bedrag wordt uitgekeerd. Bij overlijden vervallen echter alle premies en krijgt u niets.
  • De gemengde verzekeringen: Dit zijn combinatieverzekeringen, waarbij er zowel bij leven als overlijden wordt uitgekeerd.

Wat zijn de goedkoopste levensverzekeringen?

U kunt in principe zelf beslissen hoe duur u uw levensverzekering maakt. Natuurlijk speelt het ook mee welke maatschappij u kiest. Echter bij het samenstellen van een levensverzekering kunt u al veel besparen. Verlaagt u bijvoorbeeld het bedrag waarvoor u wilt verzekeren of verhoogd u uw eigen risico, dan zal de levensverzekering beduidend goedkoper zijn. Verder kan het goedkoper zijn, wanneer u al uw verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder brengt of een pakketpolis gaat afsluiten.

Hoe keert levensverzekering uit?

Een levensverzekering kan op 2 manieren worden uitgekeerd:

  • Bij de kapitaalverzekeringen wordt het eind bedrag ineens uitgekeerd. Er zijn 2 soorten kapitaalverzekeringen. De kapitaalverzekeringen bij leven, deze keren in een keer het eindbedrag bij het in leven zijn uit. De kapitaalverzekeringen bij overlijden, deze keren alleen het volledige bedrag bij overlijden uit.
  • Bij de renteverzekeringen wordt het eind bedrag in periodieken uitgekeerd. Deze verzekeringen zijn onderverdeeld in lijfrenteverzekering, die bij leven uitkeert en erfrenteverzekering, die bij overlijden uitkeert. Dat is ook een reden waarom u altijd een medische keuring moet ondergaan.

Hoe belangrijk is vergelijken

Voordat u een levensverzekering gaat afsluiten, is het goed om eerst de nodige levensverzekeringen met elkaar te vergelijken. U zult versteld staan hoeveel verschil er kan zitten in de premies en de voorwaarden. Goed vergelijken valt echter niet altijd mee, omdat veel verzekeraars ingewikkelde en moeilijk leesbare voorwaarden en polissen hebben. Laat u daarom goed helpen met het vergelijken door een onafhankelijke deskundige. Duidelijkheid van de polisvoorwaarden is namelijk het belangrijkste om te weten.

Deskundige adviseurs

Ronald Scheer

De commentaren zijn gesloten.